Araçlardaki Fren Çeşitleri

Araçlardaki Fren Çeşitleri

Bosch Car Service, dünya genelinde ve Türkiye´de her marka ve model araca destek sunarak geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Bosch Car Servis, araçların bakımı, onarımı ve yedek parça değişimi konularında uzmanlaşarak sürücülere önemli kolaylıklar sağlamakta ve her şehirde bulunan servis ağı sayesinde erişilebilirlik sunmaktadır.

Araçlardaki fren sistemleri güvenli bir sürüş için kritik önem taşır. Bosch Car Servis bünyesinde fren sistemi bakımı ve onarımı kapsamında, fren balata ve disk değişimi, fren hidroliği kontrolü ve değişimi, fren arızalarının tespiti ve tamiri gibi detaylı hizmetler sunulmaktadır.

Araç fren çeşitleri arasında disk frenler ve kampana frenler sıklıkla kullanılmaktadır. Disk frenler, daha iyi performans ve hızla soğuma özellikleriyle öne çıkar ve genellikle ön tekerleklerde tercih edilirler. Modern araçların çoğunda bulunan bu fren türü, disk balatası ve kaliper sistemi ile çalışır. Kampana frenler ise, çabuk tıkanma sorununa rağmen üretim maliyetleri açısından ekonomik olduğu için genellikle arka tekerleklerde kullanılır.

Elektrikli fren sistemleri ise teknolojinin gelişmesiyle birlikte modern araçlarda sıklıkla karşılaşılabilen bir diğer fren çeşididir. Bosch Car Servis´te, bu çeşit frenlerin de bakım ve onarımları tecrübeli teknisyenler tarafından gerçekleştirilir.

Bosch Car Servis, fren sistemlerinin güvenli ve etkin çalışmasını sağlamak için profesyonel bakım ve onarım hizmetleri sunmaktadır. Ayrıca, garantili yedek parça ve titiz işçilik ile araçların fren sistemlerine yönelik yapılan bu çalışmalar, sürüş güvenliğini artırmaktadır.

Araçlardaki Fren Çeşitleri

Fren Çeşitleri Nelerdir?

Fren Çeşitleri Nelerdir?

 Hidrolik Fren Sistemi

 Hidrolik frenlerde, aracın frenleme organlarını çalıştırmak için hidrolik yağ basıncından yararlanılır. Hidrolik fren sistemi, basıncı fren pedalından pabuçlara ve balatalara aktarmak için fren hidroliği kullanır. Bu fren sisteminde pedala kuvvet uygulandığı zaman merkez silindirin pistonu basınç oluşturur. Pedal kullanarak fren hidroliği ise, basıncı balatalara ulaştırır. Meydana gelen bu basınç, borular aracılığı ile tekerlek silindirlerine aktarılır. Tekerlek silindirlerin pistonları açılarak frenleme sağlanır. Hidrolik fren sistemi genellikle binek araçlarda kullanılır. Bunun imalatı daha kolay ve sistem olarak daha ucuzdur. Fakat diğer sistemlere göre tepkime süresi daha kısadır.

Havalı Fren Sistemi

Kendi içinde hava üretimi yapan araçlarda yani genellikle ağır vasıta ya da ağır ticari araçlarda havalı fren sistemi kullanılıyor. Kompresör ismi verilen alet ile hava üretiliyor ve frene basıldığı zaman hava boşalıyor. Havalı fren sistemi genellikle kamyon ve tır gibi ağır vasıta araçlarında kullanılıyor. Ama havalı araç sistemlerinde hava boşalınca araç durmaya çalışır. Frenin bozulması nedeni ile oluşan kazalar ise genellikle yaşlı araçlarda olur. Bu nedenle balatalara düzenli bakım yapılması çok önemlidir. Bir diğer trafik kazasına neden olan sorun ise fren körüklerindeki havanın bir türlü boşalmamasından kaynaklanır.

ABS Fren Sistemi

ABS fren sistemi, Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında zorunlu hale geldi. Anti-lock Braking System, Türkçe karşılığı ile kilitlenme karşıtı frenleme sistemi, hidrolik frenlerin araçların tekerleklerinin kilitlenmesini önlemek amacı ile icat edilmiştir. ABS sistemi, bir tekeri öbüründen daha az döndürür ya da tekerlek dönmediği zaman devreye girerek tekere yapılan frenlemeyi azaltarak aracın kayması önlenir. ABS sistemi, direksiyon hakimiyetini kaybetmemenizi sağlar. 

 ASR, anti patinaj sistemi anlamına da geliyor. Bu frenleme sistemi ile aracın ani tepkiler sonucunda patinaj yapması önleniyor. Mesela, araca aşırı gaz verdiğiniz zaman aracınız patinaj yapmaya başlarsa bu sırada ASR sistemi devreye giriyor ve patinaj yapan tekerleği ise ABS sistemi durduruyor.

EBD Sistemi Nedir?

EBD; Electronic Brake Force Distribution ve Türkçe ismi ise, elektronik fren kuvveti dağıtım sistemi, ön ve arka tekerleklerdeki güç dağılımını eşitler. Normalde araç fren yaptığında araç öne doğru kalkar. Fakat EBD, aracın fren dengesini sağlayarak aracın arka kısmının yere yaklaşmasını ve aracınızın öne kalkmasının önlenmesini sağlar.

ESP Sistemi Nedir?

Elektronik Stabilite Programı’nın kısa ismi olan ESP, aracınızın savrulmasını önler. Bir araçta ABS ve ASR sistemleri bulunmadan ESP sistemi olmuyor. ESP sistemi, sizin sürüş davranışınızı kontrol eder ve herhangi aracın savrulması ya da denge kaybı olması durumunda da aracınızın güvenli bir şekilde yola girmesini sağlar. 
 

Bosch Car Service´de Profesyonel Fren Sistemi Bakımı

Bosch Car Service´de Profesyonel Fren Sistemi Bakımı

Bosch Car Service, her marka ve model aracın fren sistemi bakım ve onarımı konusunda profesyonel hizmetler sunmaktadır. Araçlarda en kritik güvenlik unsurlarından biri olan fren sistemleri, Bosch Car Service´in deneyimli teknisyenleri tarafından kapsamlı bir şekilde ele alınır. Fren balata ve disk değişimi, fren hidroliği kontrolü ve değişimi gibi önemli işlemler, fren sisteminin güvenliğini sağlamak amacıyla titizlikle gerçekleştirilir.

Ayrıca, Bosch Car Service´de fren sistemi ile ilgili arızaların tespitini ve bu arızaların giderilmesini de kapsayan hizmetler sunulmaktadır. Araç fren sistemlerinin düzenli kontrol edilmesi, sürüş güvenliği için hayati önem taşır. Bu nedenle periyodik bakım kapsamında fren sistemine özel dikkat gösterilir.

Fren sistemleri, farklı otomobil modellerinde, disk fren ve kampanalı fren sistemleri olarak iki ana kategoride yer alır. Disk frenler, ani durmalarda daha etkili iken, kampanalı frenler daha uzun süreli frenlemeler için uygundur. Araç sahibinin ihtiyaçlarına göre uygun fren sistemlerinin seçimi, Bosch Car Service bünyesinde titizlikle yapılır ve aracın performansına uygun hizmet sunulur.

Her tür fren ihtiyacına yönelik çözümler sunan Bosch Car Service, Bosch kalite ve güvencesi ile araçların fren sistemlerinin optimum seviyede çalışmasını sağlamaktadır. Böylece sürücüler, araç performanslarından ve güvenliğinden ödün vermeden yolculuklarına devam edebilir.